Startsida > Plugin hjälp > Galleriet

Galleriet

Galleriet är ett plugin som heter Kissgallery.
Den stora fördelen med detta galleri jämfört med andra vi haft är att bilder som laddas upp INTE behöver ha "rätt" storlek från början. Naturligtvis går det fortare att ladda upp en liten bild på ca 600kb än en stor bild direkt från kameran på 3500kb.
Nackdelen är att du MÅSTE ladda upp bilderna via admin här på hemsidan och det innebär att du bara kan ladda upp 1 bild i taget. Vid stora bilder så tar det lite lång tid! Anledningen till att du måste ladda upp via admin är att bilden byter storlek och namn, alla bilder laddas upp i samma mapp på servern och sen använder pluginet en textfil där den håller reda på vilken bild som tillhör vilket album.

När du laddar upp en bild görs en storleksändring automatiskt. Hur stor bilden ska bli, bestämmer vi själva, just nu är den satt på 800 pixlar och det kommer ge en färdig bild på ca 5 - 800kb vid färdig uppladdning.

Hur skapar jag ett nytt album?

Välj plugin kissgallery och därefter "Grundinställningar"

Hitta den gröna knappen som skapar ett album. Den till vänster om "Gör om småbilder"

Klicka på den gröna knappen och fyll i dom uppgifter som behövs. Vanligtvis skriver du i namnet på platsen följt av årtalet som namn och i beskrivning kan du skriva något som beskriver vad bilderna handlar om + ett mer exakt datum när händelsen var. Fyller du i "Nummer" så menar programmet i vilken ordning galleriet ska läggas. Nummer 1 ligger naturligtvis först eller högst upp bland dom olika albumen. På bilden nedan har Album Slottskogen 2007 inget "Nummer", det innebär att albumen kommer hamna i bokstavsordning automatiskt.

När du sparat så kommer du se det album du just skapade.

Nästa steg blir att ladda upp bilder till det album du skapat. Klicka på som är under texten "Album"

Klicka sedan på "Browse..." knappen och välj ut den bild du ska ladda upp. Gör oxo en koll på Album ID för att vara säker på att du laddar upp en bild till rätt Album, på bilden nedan står det "Hemsedal 2007" OM det är det är fel, klicka på pilen till höger om "Hemsedal 2007" och välj istället det Album du vill ha bilden i.

När du sen klickat på Spara knappen ser du en text om vilken fil som just laddats upp.

Nu är albumet klart, men du ser det fortfarande inte på hemsidan! Gå till det album som är sist i listan under Galleri. Klicka på den sidan, klicka sedan på "Källa" knappen.

Nu är du i ett sk. kod läge, du ser hur koden som skapar galleriet ser ut. Kopiera den texten och klista in den under på en ny rad.

Ändra nu den rad du klistrade in till det nya album som du vill visa, det nya albumet hette Slottskogen 2007 och har ett ID 13.

Klicka sen på "Källa" igen så du kommer ur kod läget. Sen är det bara att spara.

Har du gjort rätt ser du nu ett nytt Galleri sist bland dom som finns och det heter Slottskogen 2007.